Bayburt kökeni nedir?
1647’de şehri ziyaret eden Evliya Çelebi, Bayburt ismini iki kelimeyle açıklar: “zengin” anlamına gelen “bay” ve “şehir” anlamına gelen “yurt”. Osmanlı döneminden kaynaklar, ismi bugünkü telaffuzuna göre Bayburt olarak kaydeder.
Bayburt Gümüşhane’den ne zaman ayrıldı?
1989 yılında il statüsü kazanan Bayburt, Gümüşhane’den ayrıldı. 1990 yılında Köse ve Kürtün bucakları 3644 sayılı Kanunla ilçe statüsüne kavuştu. Böylece Gümüşhane’nin ilçe sayısı merkez ilçe dahil altıya (6) ulaştı. Gümüşhane İli, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin iç illerinden biridir.
Bayburt il olmadan önce nerenin ilçesiydi?
1927 yılına kadar Erzurum’a bağlı olan Bayburt, bu tarihte Gümüşhane’ye bağlandı.
Bayburt hangi Türk boyundandır?
Çoruh Nehri kıyısında bulunan şehrin tarihi M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Şehir Azziler tarafından kurulmuş ve M.Ö. 770-665 yılları arasında Kimmerler ve İskitler tarafından istila edilmiştir. İskitlerin (Saka Türkleri) egemenliğine giren Bayburt, 2500 yıllık bir Türk şehri olarak tanımlanabilir.
Bayburt Alevi mi?
Bayburt’ta sosyal yapı açısından en dikkat çekici yer Demirözü semtidir. Burada Alevi nüfusu oldukça yoğundur. Demirözü’nün merkezinde Hacı Osman Efendi’nin türbesi ve Yanbaksı’nın (Güneşli) türbesi bulunmaktadır.
Bayburt’un eski ismi ne?
Kentin bugünkü adı Ortaçağ Ermeni kaynaklarında; Payberd, Bizans kaynaklarında; Payper, Baberd, Paypert olarak geçmektedir. XII. yüzyılın sonlarında bu bölgeyi gezen Marco Polo’nun seyahatnamesinde; Painpurth, Baiburt olarak geçmektedir.
Kelkit halkı nereden gelmiştir?
1058 yılında Tuğrul Bey’in kardeşi İbrahim Yinal Bey, Kelkit ve çevresini fethetti. Bu dönemde yoğun Türkmen aşiretleri Kelkit ve çevresine göç edip yerleştiler.
Bayburt olayı nedir?
Bayburt’a 20 kilometre uzaklıktaki Hart kasabasında yaşayan Eşref isimli bir şahsın kendine özel bir tarikat kurması ve ünü yayılarak İçişleri Bakanlığı’nın soruşturmasını gerektirecek bir duruma gelmesi üzerine başlayan ayaklanma, Eşref’in soruşturmayı reddetmesiyle sonuçlandı.
Bayburt’ta kaç tane kilise var?
Bayburt’ta günümüze kadar ayakta kalmış üç kilise, köye bakan bir tepenin üzerine inşa edilmiştir. 12. yüzyıla tarihlenmektedir. Bu kiliselerden biri sekizgen bir zemin planına, diğeri ise Yunan haçı bir zemin planına sahiptir.
Bayburt kalesini kim yaptı?
Buna göre Tuğrul Şah (ö.
Bayburt’un neyi meşhur?
Coğrafi işaretli tescilli ürünlerimiz; Bayburt Taşı, Bayburt Ehramı, İçli Köfte, Kokoç Çorbası, Bayburt Balı, Bayburt Kete, Süt Böreği, Aydıntepe Şeker Fasulyesi, Lahana Turşusu, Kara Pancar Yemeği, Kavut Çorbası, Yalancı Dolma olup Ziron’da yöresel ürünler olarak gösterilmektedir.
Bayburt Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?
Coğrafya. Bayburt, Türkiye’nin alan ve nüfus bakımından en küçük illerinden biridir. Alan bakımından 81 il arasında 74. sırada yer almaktadır.
Çepniler laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepnilerin bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden gelmektedir ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Eymür boyu Alevi mi?
Belgelerinde şu şekilde tanımlanan bir Türkmen Oğuz kabilesidir: Günümüzde Anadolu’nun farklı bölgelerindeki Eymir köyleri Alevi veya Sünni inancına sahiptir. Bu kabilelerin, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır.
Türkmen olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Bayburt Rum mu?
Bayburt’taki Ermeni köyleri Bayburt (Papert) ve kırsal alanı çoğunlukla Ermenilerden oluşurken, komşu Gümüşhane (Arğirupolis) Rumlardan oluşuyordu. Bayburt ve çevresinde aşırı kalabalık sayılabilecek 30 Ermeni köyü vardı: Almışga/Elmçıka ((bugünkü Uluçayır), 72 Ermeni (9 hane) ve 85 Müslüman, Meryem Ana…
Bayburtlular nasıl konuşur?
Bayburt şehir merkezi ve çevre köylerinde Azerbaycan lehçesine yakın bir lehçe konuşulurken, su altı köylerinde, Gümüşhane’ye bağlı köylerde ve Trabzon’a bağlı eski köylerde başka lehçeler konuşulmaktadır.
Bayburt Karadeniz mi?
Bayburt şehri, Karadeniz Bölgesi’nin doğu Karadeniz bölümünde güneyden Bayburt Ovası’na açılan Masat Nehri vadisinde kurulmuştur. Kuzeyde Soğanlı, güneyde Otlukbeli, doğuda Mescit ve batıda Giresun Dağları ile çevrili olan Bayburt Ovası tektonik kökenlidir.
Bayburt hangi yöreye aittir?
Bayburt, Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz bölgesinde bir ildir. İlin merkez şehri Bayburt’tur. İlin nüfusu 84.241’dir. Bu nüfusun %67,7’si şehirlerde yaşamaktadır. İlin alanı 3’tür.