E-fatura mükellefi olmayan e-fatura mükellefine kağıt fatura kesebilir mi?
E-faturalar yalnızca e-faturada tanımlanan kullanıcılar adına düzenlenmelidir. Bu nedenle sisteme kayıtlı olmayan bir mükellef adına e-fatura düzenlenmesi mümkün değildir.
E-faturayı kimler kesebilir?
Anonim şirket, limited şirket, gerçek kişi şirket ve şahıs şirketi statüsünde olan mükellefler elektronik fatura uygulamasından yararlanabilecekler.
E-fatura mükellefi olan firmaya e-arşiv kesebilir mi?
E-fatura ödeyen kişinin belge düzenlemesi gerekiyorsa ve diğer taraf e-fatura ödeyen ise, kendisi e-fatura belgesi düzenlemek zorundadır. Ancak, alıcı taraf e-fatura ödeyen değilse, e-arşiv faturası düzenlemek zorundadır. Bu durumda, e-fatura mükellefi olan kişi e-arşiv faturası düzenleyebilir.
E-fatura üzerinde elle düzeltme yapılabilir mi?
Bu forum sayfasında yazılanlar bir kural teşkil etmemektedir ve sadece vergi mükelleflerimize yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Elektronik fatura uygulamasında gönderilen bir faturanın düzeltilmesi imkanı yoktur.
E-fatura yerine e-arşiv fatura kesilirse ne olur?
Vergi mahkemesinin kararı da bu yönde. Yani e-fatura yerine e-arşiv fatura düzenlenmesi nedeniyle özel ceza uygulanamayacağına karar verildi.
E-fatura mükellefi kağıt perakende satış fişi kesebilir mi?
VUK Genel Tebliği Sıra No. 167 uyarınca, faturaya tabi mükelleflerin fatura yerine perakende satış fişi kullanmaları halinde, bu mükellefler için perakende satış fişleri geçerli olmayacaktır.
E-fatura mükellefi entegratör kullanmak zorunda mı?
Uzman bir entegratörün kullanımı zorunlu değildir, ancak özel entegratörler kullanıcılara kolayca sunulmaktadır. E-fatura uygulamasını kullanmak isteyen mükellefler bunu üç farklı şekilde kullanabilirler.
E-arşiv ve e-fatura farkı nedir?
e-Fatura’da oluşturulan fatura; Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) platformları üzerinden alıcıya iletilirken, e-Arşiv faturası Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden iletilmez. Gün sonunda sadece e-Arşiv faturalarının başlık bilgilerini içeren e-Arşiv raporları Mali İdare’ye iletilir.
E-fatura geçmek için ne kadar ciro gerekir?
Vergi Dairesi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan 509 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında; 2023 hesap döneminde brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-fatura sistemine geçecek.
Yanlış fatura kesmenin cezası nedir?
Yanıltıcı içerikli belge düzenlemenin veya kullanmanın cezası, 359/a-2 maddesi uyarınca “onsekiz aydan üç yıla kadar hapis”tir.
1 ay geriye dönük fatura kesilir mi?
Sonraki faturalandırmaya ilişkin yasal yükümlülükler 7 günlük süre: Sonraki fatura, malın teslim tarihinden veya hizmetin tarihinden itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.
E-fatura özel usulsüzlük cezası ne kadar?
3. Fatura düzenlemeyen veya almayanlar için.
E-fatura mükellefi kağıt fatura alabilir mi?
E-fatura mükellefi sayılan şirketler, yükümlülüğe rağmen e-faturaya geçmemiş olsalar bile, gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv faturası düzenlemekle yükümlüdürler. Ancak gönderici e-arşiv yükümlülüğüne tabi değilse, herhangi bir yaptırımla karşılaşmadan kağıt fatura düzenleyebilirler.
E-fatura 7 günlük süre cezası ne kadar?
E-fatura için 7 günlük ceza: 7 günlük süreden sonra düzenlenen herhangi bir fatura hiç düzenlenmemiş gibi değerlendirilecektir. Bu nedenle, elektronik faturaların geç düzenlenmesi cezası VUK Madde 353’e ve her fatura için ikinci cezaya tabidir.
E-fatura yanlış kesilirse ne olur?
Bu fatura, hatalı bilgileri düzelten ve yeni doğru bilgiler ekleyen bir düzeltme belgesidir. Alıcı Onayı: Düzeltme faturası, satın alan şirket tarafından onaylanmalıdır. Alıcı şirket düzeltme faturasını kabul ederse, hatalı fatura iptal edilir ve düzeltilmiş fatura geçerli olur.
E-fatura mükellefi kağıt gider pusulası kullanabilir mi?
E-gider pusulası kullanılarak, kağıt ortamında düzenlenen gider pusulasının e-belge olarak elektronik ortama aktarılması, muhatabının talebi üzerine elektronik ortamda veya kağıt ortamında iletilmesi, elektronik ortamda saklanması veya ibraz edilmesi mümkündür.
E-fatura mükellefi kağıt müstahsil kesebilir mi?
E-Fatura ve E-Arşiv Fatura sistemine dahil olan şirketler, belgelerini uygulamaya dahil edildiği günden itibaren 7 gün boyunca fiziki ortamda, yani kağıt ortamında düzenleyebilirler. Ancak şirketler aynı satın alma/satış işlemi için dijital veya kağıt belgelerden yalnızca birini düzenleyebilirler.
E-fatura mükellefi değilse ne olur?
Gönderici e-arşiv mükellefi değilse kağıt fatura düzenleyebilir ve gönderici bu durumda herhangi bir yaptırımla karşılaşmaz. Bu durumda sorumluluk alıcıya aittir.
E-imza olmadan e-fatura kesilir mi?
Elektronik faturalar için onay süreci nasıl işler? E-faturalar mali mühür veya e-imza ile onaylanmalıdır. Mali mühür veya e-imzası olmayan bir fatura VUK kapsamında e-fatura olarak kabul edilmeyecektir. Bu nedenle, taslak faturalar alıcıya gönderilmeden önce onaylanmalıdır.