İçeriğe geç

Araştırmanın Kuramsal Temelleri Nedir

Kuramsal Temeller ne demek?

Teorik temelleri tarihsel, ekonomik, toplumsal, bireysel, mesleki, psikolojik ve felsefidir.

Kuramsal araştırma nedir?

Temel araştırma (bilimsel, teorik, temel araştırma): Hipotezlerin geliştirildiği, test edildiği ve sonuçların bilimsel olarak yorumlanıp açıklandığı teorilere dayalı araştırmalardır.

Araştırmanın temel ilkeleri nelerdir?

Problemin belirlenmesi (nicel ve nitel gözlem) Hipotez oluşturulması.

Araştırmanın kuramsal çerçevesi nedir?

Teorik çerçeve, aynı zamanda konuya ilişkin teorileri, ilgili kavramları ve ampirik araştırmaları sentezleyerek yeni bir teorinin geliştirme sürecine temel oluşturmak anlamında da kullanılır (Rocco ve Plakhotnik, 2009).

Kuramsal ifade nedir?

Sonuç olarak, teorinin öngörüleri doğru olarak kabul edilmeyebilir veya yanlış çıkabilir. Bu durumda, bu öngörülerin sonuçları “teorik” kelimesiyle tanımlanabilir. Bu öngörüler zaman içinde test edilebilir ve yanlışsa teori atılır.

Tezin kuramsal kısmı nedir?

6.

Kuramsal örneklem nedir?

• Teorik örnekleme: Strauss tarafından ortaya atılan bu kavram, araştırma sorusuna cevap olabilecek kavram ve süreçlerin kendini tekrar etmeye başladığı aşamaya (doygunluk noktasına) kadar veri toplamaya devam edilmesini gerektiren bir örnekleme yaklaşımıdır.

Kuramsal makaleler nedir?

Teorik makaleler, bir teorinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlayan mevcut literatüre dayalı çalışmalardır. Yapısı bir literatür taramasına benzese de, ampirik bilgi yalnızca teorik konuya katkıda bulunuyorsa kullanılır.

Bilimsel araştırmalarda kuram nedir?

Bilimsel anlamda teoriler, doğanın veya fiziksel evrenin belirli yönlerini açıklayabilen, gerçekler, yasalar, sonuçlar, bilimsel öngörüler ve test edilmiş hipotezler dahil olmak üzere son derece sağlam temellere dayanan önermelerdir (NRC, 1998).

Araştırmanın temel özellikleri nelerdir?

 Araştırma, sorunları çözmeyi amaçlar.  Sorunlara güvenilir çözümler bulmalıdır.  Gözlemlenebilir, ölçülebilir verilere dayanmalıdır.  Gözlemler ve tanımlar doğru olmalıdır.  Araştırmada kişisel önyargılar ortadan kaldırılmalıdır.  Araştırma kayıt altına alınmalıdır.

Araştırmanın temel kaynakları nelerdir?

PrimärquellenArtikel.Dissertationen.ForschungsberichteOriginalbücher.

Araştırmanın temel amaçları nelerdir?

İstenen bilgi türüne bağlı olarak, araştırmanın genellikle üç amacı olabilir. Bu amaçlar, sosyal gerçekleri veya olayları keşfetmek, tanımlamak veya açıklamaktır. Bu amaçlar için tasarlanmış üç tür araştırma vardır. Bunlar keşifsel, betimleyici ve açıklayıcı araştırmalardır.

Kuramsal çalışma nedir?

Teorik araştırma, yeni bir kavram önermek, mevcut teorileri geliştirmek ve bir kavramı açıklamak veya tanımlamak için farklı teorilerin incelenmesidir. Bilginin büyümesini öngörür ve bilimsel yasaları ve teorileri test eder. Teorik araştırma, teorik bilgi alanına yeni bilgiler ekleme amacıyla yürütülen araştırmadır.

Kuramsal görüş ne demek?

Teori, teorik bilgi ve teori-pratik ilişkisi Hilav (1985) teoriyi, “belirli bir çağın bilim adamlarının çoğunluğu tarafından kabul edilen, deneylerle kontrol edilen ve deney verilerinin birleştirilmesiyle elde edilen, daha geniş bir alanı kapsayan bilimlerdeki genel görüş” olarak tanımlamaktadır.

Kuramsal süreç ne demek?

Bilimsel yöntemin kuramsal süreci olan açıklama, ilk aşamada anlatılan olguları ve bu olguların birbirleriyle olan ilişkilerini yansıtan olgusal genellemeleri, bazı kuramsal kavram ve genellemelerin uygulanması yoluyla anlaşılır kılmayı amaçlar. Hipotez, teori, yasa ve öngörü gibi kavram ve süreçleri açıklayıcı araç olarak kullanır.

Kuramsal Temeller ne demek kimya?

G. Teorik temel: Deneysel çalışmanın dayandığı teorik temel çok fazla ayrıntıya girmeden ortaya konulmalıdır. Varsa denklemler ve denklemler kaynağa referansla verilmelidir. Kullanılan kaynaklar metinde numaralandırılmalı ve referanslar bölümünde belirtilmelidir.

Kuramsal altyapı ne demek?

Bilgi nedir? Bilgi organizasyonu nedir? Öğrenenler, zihinlerindeki mevcut şemaları kullanarak, yeni şemalar geliştirerek veya yaratarak edindikleri bilgileri, zihinsel süreçlerden (anlamlı kodlama, analiz, yorumlama) geçirerek kendi zihinlerinde tutarlı bir bütün haline dönüştürürler.

Kuramsal çalışma ne demek?

Teorik bilgi nedir? Hilav’ın (1985) teori tanımına dayanarak, teorik bilginin araştırma sonucu elde edilen metodik ve sistematik bilgi olduğunu söyleyebiliriz. Başka bir deyişle, teorik bilginin bilimsel bilgi olduğu söylenebilir.

Kuramsal ne demek edebiyat?

Edebi eserlerin incelenmesi için ortaya konulan yöntem, kural, sistem ve kavramların tümüne edebiyat teorisi denir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Karı Koca Bir Aile Midir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir